Робота з обдарованими дітьми

понеділок, 29 листопада 2021 р.

Пісні англійською для дітей молодшого шкільного віку

 “I’ll tell you all about it when I see you again” («Я все тобі розповім, коли ми знову зустрінемося») – знайомий рядок? Я впевнена, що знайомий, оскільки ви могли чути цю пісню безліч разів по радіо, коли відвозили дітей до школи чи забирали їх після уроків. Ідея використання пісень для вивчення англійської не нова, проте не варто зациклюватися лише на старих улюблених хітах, таких як Hockey, Cockey  . Щойно діти почнуть впевнено співати ці пісні та відтворювати дії у них – час рухатися далі й поповнювати словниковий запас виразами з пісень, які діти чують по радіо.

У наш час діти мають доступ до величезної кількості ресурсів англійською, однак ми можемо збільшити їх кількість, звертаючи увагу дітей на приспіви відомих пісень, які звучать по радіо. Багато закладів освіти вже використовують такий прийом вранці, коли замість шкільного дзвоника вмикають одну й ту саму пісню щодня як сигнал про початок уроків. І повірте, діти знають усю пісню напам’ять вже за тиждень. Я думаю, ви вже мали змогу переконатися, що діти напрочуд швидко підхоплюють слова пісні. Що мені подобається в піснях найбільше – вони змушують нас підспівувати, навіть якщо ми не повністю розуміємо значення слів. Це те, що ми називаємо «периферійним навчанням» в дії – ви вивчаєте щось несвідомо, без особливих зусиль. Звичайно ж, ви як батьки можете вибрати ті пісні, які надихатимуть та мотивуватимуть вашу дитину, та створити власний список відтворення, що гратиме, поки ви везете дитину до школи. Окрім того, такий спосіб навчання дає дитині можливість попрактикувати вимову та розвинути навички розпізнавання слів у різних контекстах.

Ось деякі пісні, які ви, можливо, захочете додати до свого списку:

Виконавець – Назва пісніКорисні вирази 
Christina Perri - HumanI can do it (Я зможу це зробити)
Lukas Graham - Seven yearsOnce I was  seven years old (Колись мені було 7 років)
Justin Timberlake - Can’t stop the feelingI got this feeling inside my bones...I got that sunshine in my pocket, got that good soul in my feet! (Це почуття у мене в крові… Сонячне світло у мене в кишені, я відчуваю, як енергія вирує в мені!)
Pharrell Williams - HappyBecause I’m happy! (Тому що я щасливий)
R.Kelly - I believe I can flyI believe I can fly (Я вірю, що можу літати)

І не забувайте про таку давно улюблену класику, як Beatles (Yellow Submarine («Жовтий підводний човен»)) чи Queen, у піснях яких також є прекрасні рядки, які сподобаються дітям. Нічого не мотивує в понеділок зранку так, як виконання ‘We will, we will, rock you!”

Реп та пісні-«скандівки»

Дітям, які не дуже полюбляють співати, до вподоби можуть стати реп та скандування. Зовсім необов’язково бути професійним репером, щоб створити «скандівку». Ви навіть можете залучити дітей до створення власних пісень – варто просто поєднати 3-4 слова, які стосуються однієї теми.

  • I like PIZZA!
  • I like PEAS!
  • I like BANANAS, CHIPS and CHEESE
  • Я люблю ПІЦЦУ
  • Я люблю ГОРОШОК
  • Я люблю БАНАНИ, КАРТОПЛЮ ФРІ та СИР

Якщо така вправа ще занадто складна для вашої дитини, ви можете перетворити на реп абетку! Надягніть бейсболки, щоб створити відповідний  настрій, та розкачайте домашніх, співаючи ці складнющі літери в стилі реп. Реп мені подобається тим, що довгий рядок літер можна розбити на більш короткі відрізки. Ми чудово проводимо час з моїми учнями на уроках, коли створюємо реп-алфавіт. І навіть якщо ви хочете просто повторити літери – чому б не зробити це саме так? Ви будете здивовані, наскільки швидко студенти забувають, як вимовляти літери J, G, R та W. Якщо вам здається, що співати абетку під реп – це вже занадто, можете показати дітям веселу алфавітну пісеньку.алфавітну пісеньку. Ви можете розібрати найрізноманітніші граматичні структури за допомогою репу та «скандівок» , це також дуже корисно для практики вимови: “ I am ambitious, I am fun and superstitious” («Я амбітний, класний та забобонний»).

Пісні з фільмів

Час від часу компанія Дісней випускає дивовижні мультфільми, за саундтрек до яких можна життя віддати. Один з моїх улюблених мультиків – «Книга джунглів», тож чому б не здійснити з дитиною подорож у минуле та не переглянути ті сцени з мультфільму, у яких є пісні. ‘I wanna be like you’ («Я хочу бути таким, як ти») – така легка для запам’ятовування, що ви й незчуєтеся, як ваша дитина почне підспівувати. Маленьким дітям можна запропонувати «Білосніжку та семеро гномів» – і хоча вона поступається сучасним мультфільмам в плані спецефектів, це надзвичайно милий мультфільм з чудовою музикою, зокрема піснею  ‘Hi, Ho, Hi Ho, It’s off to work we go’ («Гей-гей, гей-гей, ми йдемо на роботу»). Це пісня, яку можна легко адаптувати до будь-якої щоденної дії – It’s off to school  we go! (ми йдемо до школи!), It’s off to lunch we go!  (ми йдемо обідати!) тощо. Немає потреби переглядати з дитиною весь мультик, якщо ви ставите за мету лише познайомити її з музикою до нього. Проте хто знає, вона може захотіти переглянути й весь мультфільм англійською, якщо він її зачепить. Тут варто згадати про ще один мультфільм, який вийшов не так давно, називається він ‘Sing’ («Співай»). У ньому головні герої (а це найрізноманітніші звірі), виконують пісні англійською – мультфільм може по-справжньому захопити ваших малюків.   

Золота класика

І, звичайно ж, ми не можемо не згадати про нескінченний список класичних дитячих пісень, які завжди спонукатимуть наших дітей до руху та вивчення чогось нового.Починаючи від ‘Head, shoulders, knees and toes’  і до ‘The Wheels on the bus’ – список і справді нескінченний. Все, що вам потрібно вирішити – якій саме темі ви хочете приділити увагу.

  • If you’re happy and you know it (Якщо ти щасливий і знаєш про це) – фокус на емоціях
  • Ten green bottles (Десять зелених пляшок) – лічба від 1 до 10
  • There was an old woman who swallowed a fly (Якось одна бабуся проковтнула муху) – комахи та минулий час
  • Old Macdonald had a farm (У старого Макдональда була ферма) – свійські тварини


Немає коментарів:

Дописати коментар